Naslovnica Politika Nije bilo entitetske većine

Nije bilo entitetske većine

98

Sarajevo — Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH, uputio Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Današnjoj sjednici nisu prisustvovali poslanici iz RS-a pa je prilikom glasanja izostala potrebna entitetska većina iz tog bh. entiteta.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma ranije je podržala prijedlog zakona o budžetu institucija BiH sa pet prihvaćenih amandmana.

Poslanica Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) podnijela je pet amandmana u plenarnoj fazi, koje je obrazložila na današnjoj sjednici, ali su i oni zbog nedostatka entitetske većine iz RS upućeni Kolegiju na usaglašavanje.

Sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta održana je danas bez prisustva poslanika iz RS, koji su ranije odlučili da ne učestvuju u radu ovog doma, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)