Naslovnica BiH Nigerijski studenti čekaju povratak kući

Nigerijski studenti čekaju povratak kući

467

Sarajevo — Dvojica studenata iz Nigerije u Imigracionom kampu u Istočnom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, već deset dana iščekuju ishod pregovora između te države i susjedne Hrvatske o tome koja država će preuzeti odgovornost i omogućiti im povratak kući.

Eboh Kenneth Chinedu i Abia Uchenna Alexandro, kako tvrde, deportovani su iz Hrvatske, a nakon što su uhapšeni u Zagrebu 17. novembra 2019. godine. Najprije su bili smješteni u privremenom migracionom centru Miral u Velikoj Kladuši, na sjeverozapadu BiH, a nakon objavljivanja njihove priče u medijima, vlasti BiH su ih prebacile u Imigracioni centar u glavnom gradu države.

Petero Nigerijaca je doputovalo u Pulu na Međunarodno studentsko takmičenje u stonom tenisu sa važećim jednokratnim studentskim vizama.

Ovu informaciju za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrdio i Alberto Tanghetti, član izvršnog komiteta Svjetskog među-univerzitetskog prvenstva, rekavši da su na takmičenju učestvovala četiri studenta i profesor.

“Takmičenje je organizovano od 13. do 17. novembra. Nakon 17. novembra sve što se desilo nije u našim rukama. Oni su vize dobili u ambasadi Hrvatske u Pretoriji. Imali su validne vize, ušli su u Hrvatsku, letom iz Istanbula za Zagreb. Ništa više nije u našim rukama, već na hrvatskoj policiji i Ministarstvu vanjskih poslova”, navodi Tanghetti.

Njihova imena se također jasno vide na spisku učesnika takmičenja u Puli, dostupnom na internet stranici turnira.

Nakon takmičenja se u Nigeriju vratilo dvoje ljudi, a troje je otišlo u Zagreb.

Jasnog odgovora kako je došlo do hapšenja dvojice od njih i prebacivanja u BiH, još nema.

Advokatica iz udruženja Vaša prava, Amra Kadić koja zastupa dvojicu studenata za RSE je rekla kako ona još uvijek nije dobila potrebnu dozvolu da uđe u Imigracioni centar i obavi detaljan razgovor sa njima.

Također, RSE nije dobio dopuštenje iz Službe za poslove sa strancima BiH za razgovor sa studentima.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)