Naslovnica Život Ni ove godine neće biti Oktoberfesta

Ni ove godine neće biti Oktoberfesta

67
foto arhiva

Minhen — Bavarski zvaničnici otkazali su u ponedjeljak svečanosti Oktoberfesta drugu godinu zaredom zbog zabrinutosti vezano za širenja koronavirusa, rekavši da su rizici održavanja festivala preveliki.

Posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze na ovaj njemački festival, ali je rizik preveliki zbog straha od širenja koronovirusa, podsjeća AP.

Bavarski guverner Markus Soeder rekao je da su “teška srca” odlučili otkazati festival po kojem je država poznata širom svijeta, ali da se to moralo uraditi, s obzirom na još uvijek veliki broj zaraženih i hospitaliziranih.

– Oktoberfest će se ponovo održati i opet će biti velik – obećao je.

Bavarska je nešto ispod nacionalnog prosjeka sa 145,4 nove sedmične infekcije na 100.000, prema podacima državnog centra za kontrolu bolesti, Instituta Robert Koch.

Prvi Oktoberfest održan je 1810. godine u čast kralja princa Ludviga (kasnije Ludvig I. od Bavarske) koji se tada vjenčao s princezom Theresom von Sashen-Hildburghausen. Tradicija nije održana u razdoblju od 1854. do 1873., zbog velike epidemije kolere, kao ni tokom dva svjetska rata.

(StarMo)