Naslovnica BiH “Neznatno smanjen priliv migranata”

“Neznatno smanjen priliv migranata”

86
foto arhiva - ilustracija

Banja Luka — Dnevni priliv migranata varira i u posljednje dvije sedmice kreće se od 80 do 150, a imali smo jedan dan i 180. No, u svakom slučaju u posljednje dvije-tri sedmice priliv migranata je neznatno smanjen, negdje za 15 do 20 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca, izjavio je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Cikotić je to izjavio u četvrtak u Banjoj Luci, gdje je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova bh. entitets RS, Draganom Lukačem o migrantskoj krizi i saradnji sa Europolom.

“Mislimo da aktivnim mjerama možemo dodatno pojačati kontrolu i smanjiti priliv na prostoru BiH”, rekao je Cikotić.

Rekao je da prema podacima od juče BiH ima evidentirano oko 6.000 migranata u privremenim prihvatnim centrima, a cijeni se da se barem još nekoliko stotina nalazi na putevima i raznoraznim lokacijama izvan kontrole.

Lukač je ponovio da je stav RS-a i MUP-a RS-a da neće biti kampova i prihvatnih centara na teritoriji RS-a i da se tu ništa nije promijenilo.

“Policija RS-a u ovoj godini zatekla je više od 12.000 migranata na teritoriji RS, evidentirala i omogućila da prođu i nismo dozvolili da naprave krivična djela ili prekršaje”, kazao je Lukač.

Izrazio je spremnost da i više od 80 pripadnika MUP-a bude pomoć Graničnoj policiji BiH, ali i dodao se u tom slučaju otvara se problem finansiranja, jer će neko morati da obezbjedi dodatna sredstva.

(StarMo)