Naslovnica Mostar Nezavisni sindikat HP Mostar odgovorio na saopštenje Uprave

Nezavisni sindikat HP Mostar odgovorio na saopštenje Uprave

93
foto: ilustracija

Mostar — Nezavisni sindikat radnika Hrvatskih pošta osvrnuo se u četvrtak na saopštenje Uprave HP Mostar u kojem je ukazano na poslovne aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, a vezane su za izgradnju GPLS-a, donošenje novog Pravilnika o radu i usklađivanje s novim Granskim kolektivnim ugovorom.

U saopštenju se Sindikat osvrnuo na tvrdnje Uprave kako su novim Pravilnikom o radu dodatno poboljšana materijalna prava radnika.

Ističu kako je iz saopštenja Uprave Društva vidljivo da su ih na konsultacije o novom granskom kolektivnom ugovoru zovnuli samo da bi ispoštovali zakonsku obvezu.

Kada je riječ o vanjskom konsultantu za izradu Pravilnika o radu iz Sindikata navode kako Uprava iznosi podatak o sumi isplaćenoj konsultantskoj firmi, ali da njima na isto pitanje nisu ni odgovorili.

Što se tiče poboljšanja materijalnih prava radnika ističu da su naknade za noćni rad povećane s 35 na 45 posto, za radne dane sedmičnog odmora s 20 na 25 posto što se, navode, odnosi se na manje od 40 radnika i iznosi su oko 20 maraka po radniku.

“Što se tiče prekovremenog rada voljeli bi dobiti na uvid sve plaćene prekovremene sate i radna mjesta za koja su isplaćeni prekovremeni sati u 2021. godini, pošto za takve nikada nismo čuli”, podvukli su u Sindikatu, prenose u četvrtak mostarski portali, koji se pozivaju na Fenu.

Podsjećaju da u HP Mostar radi 700 ljudi, te pitaju šta je s ostalih 500 radnika?

Poređenja radi, daju primjer BH Pošte koja je od septembra do decembra 2021. godine svim zaposlenim, nešto manje od 2500 radnika, isplatila po 500 maraka jednokratne pomoći, a sada će razgovorati sa Sindikatom i o povećanju plate.

“Uprava HP Mostar o povećanjima govori u postocima, a mi smo naveli konkretne cifre koje su u kontekstu poboljšanja materijalnog statusa radnika smješne”, smatraju u Sindikatu radnika HP Mostar.

Nadalje tvrde kako su tražili na uvid, i to kakav će uticaj izgradnja GPLS zgrade imati na materijalni položaj radnika, položaj cijelog preduzeća i kako će se finansirati izgradnja, iz kojih sredstava.

Valjda, pitaju se, postoje nekakvi predračuni mogućeg koštanja ove investicije, način osiguranja sredstava i način vraćanja mogućeg kredita.

Podsjećaju na Zakon o javnim preduzećima koji im zabranjuje ovakve investicije iz tekućih sredstava.

“Član 23. Zakona o Vijeću zaposlenih govori o obaveznim konsultacijama s Vijećem zaposlenih između ostalog i o ‘značajnim promjenama ili uvođenju novih tehnologija’. Član 24. istog Zakona kaže: ‘podaci o namjeravanoj odluci iz člana 23. ovog Zakona dostavljaju se Vijeću zaposlenih najmanje 30 dana prije donošenja odluke’. Član 25. ovog Zakona: ‘odluka poslodavca donesena suprotno odredbama ovog Zakona o obavezi konsultiranja sa Vijećem zaposlenih ništavna je'”, citirali su članove Zakona u Sindikatu uz napomenu da GPLS nije jedina kapitalna investicija o kojoj oni nisu konsultirani.

Nismo, tvrde, dobili ni odgovor na pitanje o kupovini zemljišta (cijena oko 900 hiljada maraka) na kojoj bi se gradio GPLS, a već je postojalo zemljiše za njegovu izgradnju.

Nadalje navode kako nije istina da samo članovi Uprave koriste vozila 24 sata na dan.

“Baš nas zanima kako je Pravilnik o korištenju službenih vozila dostupan svim radnicima, pošto velika većina radnika nema službeni računar. Informacije nismo tražili putem medija, nego od Uprave Društva koja nam nije odgovorila”, dodaju u Sindikatu.

Što se tiče finansiranja rukovodstva Sindikata, napominju kako njihove plate zarade oni koji su ih izabrali da ih zastupaju.

“Članove Uprave je postavila Vlada FBiH, pa bi po logici Uprave HP Mostar (četiri člana) njima Vlada FBiH trebala isplaćivati plate, kupovati vozila i plaćati račune s kartica. U kontekstu ovoga, pošto svake godine početkom godine svi naši radnici dobiju listu plata i ukupnu platu za proteklu godinu, predsjednik Nezavisnog Sindikata radnika HP Mostar se obavezuje, ako Bog da bude živ i zdrav objaviti u medijima svoju godišnju listu. Ne bi bilo loše da to učine i članovi Uprave Društva”, podvukli su iz Sindikata radnika HP Mostar te podsjećaju kako se jedino članovima Uprave plate usklađuju s prosječnom platom FBiH.

Iz Sindikata se nadaju da neće postati tradicija dobivati informacije od Uprave HP Mostar putem sredstava javnog informisanja.

(StarMo)