Naslovnica Život Nezavisna istraga: Afroamerikanac je ubijen

Nezavisna istraga: Afroamerikanac je ubijen

458

London — George Floyd, Afroamerikanac čija je smrt izazvala građanske nemire u Sjedinjenim Američkim Državama, umro je od asfiksije (nedostatka kiseonika), otkriveno je obdukcijom koju je pokrenula njegova porodica, prenosi BBC.

Flojd je umro usljed kompresije na vratu i leđima od strane policajaca iz Minneapolisa, rekli su medicinski inspektori koje je angažovala njegova porodica. Nalazi se razlikuju od službene preliminarne obdukcije koju je obavio okružni ljekar. Ta obdukcija nije našla dokaze “traumatične asfiksije ili davljenja”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Uzrok smrti po mom mišljenju je asfiksija, zbog kompresije na vratu – koja može ometati kiseonik koji ide do mozga – i kompresije u leđa, koja ometa disanje”, rekao je Michael Baden, bivši ljekar iz New Yorka kojeg je angažovala porodica Georgea Floyda.

Video snimak na kojem se vidi kako Derek Chauvin, policajac, nastavlja da kleči na vratu Floyda, čak i nakon što je on ponavljao da ne može da diše, izazvao je ogorčenje kada se pojavio prije sedmicu dana.

Chauvin je, kako je prikazano na video-snimku, više od osam minuta pritiskao koljenom Floydov vrat dok je ležao na zemlji vezan lisicama ponavljajući da ne može da diše. Chauvin je optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Prema zakonima Minnesote, ubistvo trećeg stepena se definiše kao izazivanje smrti „činjenjem nepobitno opasnog čina prema drugim u stanju suženog uma“, ne mareći za život i bez namjere da se izvrši ubistvo.

Ubistvo iz nehata drugog stepena podrazumijeva da „osoba nerazumno rizikuje i svjesno koristi priliku da izazove smrt ili ozbiljne tjelesne povrede drugome“.

Protesti u SAD traju šest noći zaredom širom SAD.

Desetine gradova širom Sjedinjenih Država nalaze se pod policijskim satom.

Na desetine demonstranata je uhapšeno, nekoliko policajaca je povrijeđeno, ali je bilo i slučajeva da se policajci pridružuju protestima.

Federalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama izvijestila je o “značajnim” građanskim nemirima u 36 američkih gradova, a jedna osoba je ubijena tokom noći u Louisvilleu u Kentucky-ju, gdje su policija i trupe Nacionalne garde uzvratili vatru u pokušaju da rastjeraju gomilu ljudi.

(StarMo)