Naslovnica BiH Nezapamćeno nevrijeme “prohujalo” Tuzlom

Nezapamćeno nevrijeme “prohujalo” Tuzlom

283
foto: NAP/Tuzlarije

Tuzla — Tuzlu je u petak uveče zahvatilo jako nevrijeme a za kratko vrijeme ulice su bile pod vodom, kao i brojni automobili. Jak vjetar lomio je drveće, ali prema prvim informacijama sinoć je u Tuzli palo 70 litara kiše po kvadratnom metru, javlja Patria.

Meteorolog FACE TV Nedim Sladić pojasnio je da je prema neslužbenim podacima posmatrača u svega 40 minuta na mjernoj stanici FHMZ-a u Tuzli palo oko 70 litara kiše po kvadratnom metru.

“Tačne podatke znat ćemo ujutro, ali hvala mu i za ovu krucijalnu informaciju koja me nije ostavila ravnodušnim, budući da se ovo može okarakterisati kao svojevrsni ekstrem. To je 74,6 % ili skoro tri četvrtine (3/4) padavina koja padne za cijeli mjesec! Trebalo bi zaista zaroviti se u podatke i proći kroz godišnjake barem unazad 20-25 godina da se vidi da li je na specifični datum zabilježena slična julska količina padavina kao večeras. Prosječna količina padavina prema podacima FHMZ-a i atlasa klime u periodu 1961-1990 za Tuzlu u julu mjesecu iznosi 93,8 mm.

U 40 minuta kada se sruče skoro tri četvrtine mjesečne količine padavina na grad koji broji više od 100.000 stanovnika, i to na njegov centar je samo po sebi podatak koji se ne smije zanemariti! Tome svjedoče sada Tuzlaci čije brojne glavne saobraćajnice i ulice su pod dubokim talogom vode. I trebat će sigurno vremena tokom noći da se saniraju određene štete koje je nanio i vrlo jak do olujan vjetar pri nailasku olujnog sistema”, naveo je Sladić.

Brojni Tuzlaci pa i oni najstariji ne pamte ovako nevrijeme u Tuzli.

“Zapamtimo, ovakvi olujni sistemi nas čekaju i u budućnosti. Neće to samo biti Tuzla, već i Sarajevo, Zenica, Bihać, Mostar, etc. Velike količine padavina u kratkom vremenskom intervalu, a naročito u toplijem dijelu godine (proljeće-ljeto), kad je više toplotne energije na tlu, koja se prisilno uzdiže s tla jer je zagrijaniji od okolnog zraka te koji penjući se uvis širi, hladi i kondenzuje je uvijek za očekivati u uslovima nestabilne atmosfere u kojoj kruži vlažan zrak. Stoga je vrlo važno imati očišćene odvode, čiste slivnike u kojem neometano može otjecati oborinski talog kao i sređena korita rijeka kojima se NE SMIJE sužavati tok i u njih bacati smeće, kako bi se izbjeglo ono najgore! Tada će štete biti manje, a nevremena građanima “podnošljivija””, zaključio je Sladić.

(StarMo)