Naslovnica Sport “Nezabilježena situacija”: Otkazano pet najvećih liga u Evropi

“Nezabilježena situacija”: Otkazano pet najvećih liga u Evropi

329

London — Čim je menadžer Arsenala Mikel Arteta dobio pozitivan nalaz na test bolesti izazvane koronavirusom, bilo je samo pitanje vremena.

Manje od 24 sata nakon toga, engleska Premijer liga objavila je da će suspendovati sezonu na neodređeno vrijeme, podsjeća Yahoo! Sports.

Dioničari lige su jednoglasno donijeli odluku da se obustavi takmičenje s namjerom ponovnog pokretanja 4. aprila i preraspoređivanja propuštenih mečeva. Odluka utiče i na FA Kup, zatim lige opd druge do četvrte, kao i na žensku Super ligu.

“U ovoj dosad nezabilježenoj situaciji, blisko sarađujemo sa klubovima, vlastima, Fudbalskim savezom i Engleskom fudbalskom ligom i uvjeravamo vas da su zdravlje i dobrobit igrača, osoblja i navijača naš prioritet”, izjavio je šef Premijer lige Richard Masters.

Liga je donijela tu odluku na hitnom sastanku u petak, što je bio odgovor na dijagnozu Arteti, a slična situacija dogodila se i sa NBA, koja je suspendovala sezonu nakon pozitivnog testa igrača Rudy Goberta.

Krilo Chelseaja Callum Hudson-Odio takođe je pozitivan na virus, što je dovelo do toga da su izolovani cijeli tim i stručni štab.

Tri igrača Leicester Cityja su u samoizolaciji nakon što su pokazivali simptome koronavirusa. Zasad nepoznati broj igrača Arsenala učinio je isto nakon što je otkazan njihov meč, a po kontaktu sa vlasnikom Olympiakosa Vangelisom Marinakisom, čiji test na virus je takođe bio pozitivan.

Igrač Manchester Cityja Benjamin Mendy takođe je u karantinu nakon što mu je jedan član porodice hospitaliziran.

U međuvremenu, i druge velike fudbalske lige – među kojima su i španska La liga, francuska Liga 1, italijanska Serie A, te njemačka Bundesliga – takođe su suspendovale sezonu.

(StarMo)