Naslovnica Izdvojeno New York: Tražili od Srbije da “rasvijetli ratne zločine”

New York: Tražili od Srbije da “rasvijetli ratne zločine”

702
protesti u New Yorku

New York — U New Yorku su održani protesti sa kojih je vlastima u Srbiji upućen poziv da rasvjetli slučajeve silovanja i ratnih zločina koje su tokom 1990-ih godina na području Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske “počinili srpski nacionalisti”.

Skup, čiji je organizator Albansko-američka organizacija žena, održan je ispred Generalnog konzulata Srbije u New Yorku pod nazivom “Silovanja i ratni zločini koje su počinili Srbi ostali nekažnjenji”.

Pripadnici albanske, bošnjačke i hrvatske zajednice u SAD-u su sa protesta uputili poziv vlastima u Srbiji za procesuiranje osoba odgovornih za desetine hiljada slučajeva silovanja i ratnih zločina počinjenih u periodu od 1991. do 2001. godine.

Na skupu se obratio Mark Gjonaj, američki političar albanskog porijekla i član Vijeća Grada New Yorka, koji je izjavio kako za žrtve rata “sukobi na Balkanu nikada nisu prestali”.

“Neki možda misle da su na Balkanu završeni ratovi. No, za žrtve silovanja u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, rat nikada nije prestao. Dvije decenije nakon rata oni se svako jutro bude svjesni činjenice da se oni koji su počinili te strašne zločine još uvijek slobodno kreću”, poručio je Gjonaj.

(StarMo)