Naslovnica Život New York: Kandiću prijeti doživotni zatvor zbog rada za ISIL

New York: Kandiću prijeti doživotni zatvor zbog rada za ISIL

115
Mirsad Kandić

New York — Sud u New Yorku proglasio je krivim po šest tačaka optužnice Mirsada Kandića, koji je optužen da je “radio kao regruter i obavještajac za tzv. Islamsku državu”.

Kandić je proglašen krivim za “udruživanje radi pružanja materijalne podrške ISIL-u kao i za pet tačaka optužnice koje se tiču pružanja materijalne podrške ovoj militantnoj organizaciji u vidu osoblja, oružja, imovine, lažne opreme i dokumentacije – prenosi Klix.ba.

“Sve to u periodu od januara 2013. godine do juna 2017. godine kada je okrivljeni uhapšen u Sarajevu. Presuda je uslijedila nakon trosedmičnog suđenja. Kada se potvrdi, Kandiću za četiri tačke optužnice prijeti po 20 godina zatvora, dok se za dvije tačke optužnice Kandić suočava s doživotnom kaznom zatvora”, navodi se na stranici suda.

Tužilac Sjedinjenih Američkih Država za okrug New York Breon Peace rekao je kako je Kandić bio “visokorangirani pripadnikh ISIL-a koji je regrutovao brojne osobe za ovu organizaciju”.

“Pomagao im je na putu za Siriju i druge teritorije kako bi postali pripadnici ISIL-a. Osim toga, optuženi je pomogao ekstremističku grupu na mnoge druge načine uključujući i obezbjeđivanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta kako bi se nastavila brutalna i krvava teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su direktno povezane s napadima i značajnim gubicima života”, rekao je Peace.

Također, navodi se kako je u suđenju učestvovalo 36 svjedoka te da su sudu predstavljeni dokazi sa šest kontinenata o Kandićevom učešću u ISIL-ovim operacijama.

 

(StarMo)