Naslovnica Život Nevesinje: Pojavili se snimci “brutalnog vršnjačkog nasilja u školi”

Nevesinje: Pojavili se snimci “brutalnog vršnjačkog nasilja u školi”

155
foto arhiva - ilustracija

Nevesinje — Brutalni snimci vršnjačkog nasilja učenika osnovne škole u Nevesinju koji su posljednjih dana kružili društvenim mrežama su izbrisani s platformi, zbog scena nasilja.

Na snimcima se moglo vidjeti iživljavanje nad djetetom, koje leži na podu, dok ga drugi šutiraju nogama.

Kako lokalni mediji pišu ovo nije prvi slučaj u nevesinjskoj osnovnoj školi, te sve nadležne službe uključujući i rukovodstvo škole istražuju dva slučaja vršnjačkog nasilja u dva odjeljenja – piše klix.

Vršnjačko nasilje u posljednjih nekoliko godina u porastu je u cijeloj BiH i regionu i sve češće se pojavljuju u medijima na društvenim mrežama brutalni snimci iživljavanja djece nad vršnjacima.

Neki od tih slučajeva završavali su tragično, kao što je prošle godine nakon samoubistva djeteta u Novom Travniku objavljena informacije da je ono počinilo samoubistvo jer je trpilo dugi period vršnjačko nasilje.

Na problem vršnjačkog nasilja kontinuirano upozoravaju iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i brojnih udruženja, te upozoravaju kako je važno govoriti o vršnjačkom nasilju i upozoravati na moguće posljedice, kako ne bi došlo do najgoreg mogućeg scenarija.

 

(StarMo)