Naslovnica BiH Neum: Špica sezone skoro na nivou prošle godine

Neum: Špica sezone skoro na nivou prošle godine

336
foto: N1 - ilustracija

Neum — Ljetna sezona u Neumu polako se primiče kraju, a imajući u vidu početak sezone i sve probleme koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, turistički radnici u jedinom bh. gradu na moru mogu biti relativno zadovoljni ostvarenim rezultatima.

– Ljetna turistička sezona u sedmom i osmom mjesecu bila je zadovoljavajuća. U četvrtom i petom mjesecu nije se moglo ući u Neum bez negativnog testa na covid-19, nije bilo seminara i kongresa. Lagano smo krenuli u šestom mjesecu, a u sedmom i osmom bili smo puni gostiju i nadam se da će se sezona produžiti još sedmicu-dvije – kazao je u razgovoru za Fenu načelnik općine Neum Živko Matuško.

Zbog epidemiološke situacije ove godine izostali su turisti iz Slovačke, Češke, Poljske i drugih udaljenijih zemalja. Na neumskim plažama uglavnom su odmarali domaći gosti te turisti iz Srbije kojih je ove godine bilo značajno više nego prethodnih godina.

Kada su u pitanju statistički podaci, hotelijeri kažu kako je špica sezone bila gotovo na nivou prošle godine, ali problem je potpuni izostanak predsezone te neizvjesna postsezona.

– Bit ćemo zadovoljni ako nam ova godina bude na nivou 40 do 45 posto u odnosu na prošlu. Sedmi i osmi mjesec su bili izuzetno popunjeni, međutim predsezona je nepovratno izgubljena, deveti i deseti mjesec su slabo popunjeni i kompletan kongresni turizam je otkazan. Ovih dana nam je otkazan jedan veliki kongres i sve će se u postsezoni svoditi na individualne dolaske i dosta toga će ovisiti o vremenskim prilikama. Bit ćemo zadovoljni ako budemo na 30 posto kapaciteta u devetom mjesecu – kazao je Feni direktor prodaje neumskog hotela Sunce Dario Krešić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)