Naslovnica BiH Neum: Ova se može porediti sa 2019. godinom

Neum: Ova se može porediti sa 2019. godinom

88
Neum; foto: arhiva - ilustracija

Neum — Nakon dobrih turističkih rezultata u špici sezone u Neumu očekuju i solidnu podsezonu, ali turistički radnici ističu kako će broj dolazaka u devetom i desetom mjesecu zavisiti o novim epidemiološkim mjerama u našoj i drugim evropskim zemljama.

“U ovom kriznom vremenu Neum je ostvario prilično dobre rezultate i možemo ih porediti s onima iz 2019. godine. Prema procjenama ugostiteljskih radnika i hotelijera, na vrhuncu sezone Neum je posjetilo 15.000 gostiju”, izjavio je za Fenu neumski načelnik Dragan Jurković.

Dodao je kako tačne podatke o broju ostvarenih noćenja nema niko, jer Turistička zajednica HNK nema kapaciteta popratiti brojke ostvarenih dolazaka gostiju, odnosno noćenja.

Kada je u pitanju podsezona, Jurković je istakao kako će rezultati uveliko zavisiti od epidemioloških mjera koje budu na snazi u BiH, ali i u drugim evropskim zemljama s obzirom da je ove godine u neumskim hotelima odsjedao i značajan broj gostiju iz Francuske i Njemačke, prenose bh. portali.

Ukazao je kako Neum postaje poželjna turistička destinacija kroz cijelu godinu, dodavši kako je početak sezone bio kao nikada dosad, iako su cijene smještaja bila za oko 15 posto veće u odnosu na prošlu godinu, te da sezona nikada ranije nije krenula.

Načelnik općine Neum naglasio je kako se svake godine izdvajaju značajna sredstva za uređenje Neuma, a u planu je daljnje uređenje obale i obalnog pojasa te šetališta za šta očekuju pomoć i viših nivoa vlasti.

“Aktiviranje prijedloga zakona o općinskim i turističkim zajednicama puno bi značilo za općinu Neum budući mi trenutno nemamo nikakvih prihoda, a svake godine uložimo i do 300.000 maraka za infrastrukturu obale i turističke kapacitete”, kazao je na kraju Jurković.

(StarMo)