Naslovnica Život Netanyahu se nada izbornoj pobjedi, zbog uspješne vakcinacije

Netanyahu se nada izbornoj pobjedi, zbog uspješne vakcinacije

332
Benjamin Netanyahu

Tel Aviv — Izrael će u utorak na četvrte izbore u manje od dvije godine. Premijer Benjamin Netanyahu očekuje da će napokon moći formirati većinsku vladu zahvaljujući najbržoj kampanji cijepljenja protiv covida-19 na svijetu.

Izrael ima oko devet miliona stanovnika, a dvije preporučene doze Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa dobilo ih je gotovo četiri miliona.

Na tom ritmu, po stanovniku najbržem na svijetu, zavide mu mnoge zemlje, uključujući bogate koje još imaju problema s nabavom cjepiva.

– Znate li koliko predsjednika i premijera zove Pfizer i Modernu? Oni ne odgovaraju. Ali kad ih ja zovem, jave se, hvalio se Netanyahu i naglasio da niko od njegovih suparnika to ne može.

Izrael je osigurao veliku pošiljku cjepiva od Pfizera jer je svojim visoko digitaliziranim medicinskim sistemom mogao kompaniji ponuditi brze dragocjene podatke o efikasnosti cjepiva, što su stručnjaci ocijenili “najvećim kliničkim ispitivanjem na ljudima u istoriji”.


Kada su Izraelci prije godinu dana zadnji put izišli na birališta ni desni Netanyahu ni njegov centristički protivnik Benny Gantz nisu dobili dovoljno potpore da formiraju većinu od 61 zastupnika.

 

(StarMo)