Naslovnica Život Netanyahu pozdravio sporazum sa još jednom arapskom zemljom

Netanyahu pozdravio sporazum sa još jednom arapskom zemljom

340
Benjamin Netanyahu

Tel Aviv — Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pozdravio je u petak uveče, sporazum o normalizaciji odnosa sa Bahreinom i zahvalio na tome predsjedniku SAD Donaldu Trumpu.

“Trebalo nam je 26 godina između drugog mirovnog sporazuma sa jednom arapskom zemljom i trećom, ali samo 29 dana između treće i četvrte i bit će ih još”, rekao je Netanyahu, aludirajući na mirovni sporazum s Jordanom 1994., a pijre toga s Egiptom 1979., i sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima postignut 13. augusta, prenio je Associated Press (AP), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Netanyahu je o sporazumu sa drugom zemljom Zaljeva poslije Emirata, Bahreinom, obavijestio građane Izraela u saopštenju i video poruci na hebrejskom jeziku.

Pozdravio ga je i Trump, objavivši na Twitteru da je postignut još jedan “historijski” dogovor.

“Naša dva velika prijatelja, Izrael i Kraljevstvo Bahrein, dogovorili su mirovni sporazum. Druga arapska zemlja koja je pristala na mir sa Izraelom u posljednjih 30 dana”, napisao je Trump.

Predsjednik Egipta Abdel Fatah al Sisi pozdravio je sporazum, označivši ga historijskim.

“Pozdravljam taj važan korak čiji je cilj učvršćivanje stabilnosti i mira na Bliskom istoku i koji će omogućiti da se nađe pravedno i trajno rješenje za palestinsku stvar”, napisao je Al Sisi na Twitteru.

Egipat je potpisnik prvog mirovnog sporazuma jedne arapske zemlje sa jevrejskom državom 1979. godine.

Palestinska uprava i islamistička organizacija Hamas osudili su sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Bahreina.

“Sporazum Bahreina i Izraela je nož u leđa palestinskoj stvari i palestinskom narodu”, rekao je France Presseu ministar za socijalne poslove Ahmad Maždalani.

Istim riječima je ranije osuđen sporazum s Emiratima.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat, glavni mirovni pregovarač, saopštio je da će palestinski ambasador u Bahreinu biti opozvan.

Hamas koji kontroliše pojas Gaze ocijenio je da se time nanosi “ozbiljna šteta” palestinskom cilju.

(StarMo)