Naslovnica Život Netanyahu na sudu…u pitanju je korupcija

Netanyahu na sudu…u pitanju je korupcija

414
Benjamin Netanyahu

Tel Aviv — Početno ročište o podizanju optužnice zbog korupcije protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyajua počet će danas.

Netanyahu neće prisustvovati nizu saslušanja za koja se očekuje da traju četiri dana. U tom periodu zastupat će ga njegovi advokati, saopćio je portparol državnog tužioca Avichaija Mendelblita.

Mandelblit pokušava podići optužnice protiv Nretanyahu zbog prevare, kršenja povjerenja i primanja mita u tri odvojena slučaja.

Netanyahu je odbacio sve optužbe protiv njega i nazvao ih je “lovom na vještice”.

U takozvanom “slučaju 1000”, Netanyahu je optužen da je primao poklone od milijardera u zamjenu za njegovu pomoć u njihovim poslovnim i ličnim aktivnostima.

U “slučaju 2000”, Netanyahu je optužen da je postigao sporazum s izdavačem novina kritičnih prema vladi, Yedioth Ahronoth, da povoljnije izvještavaju o njemu u zamjenu za slabljenje provladinih novina Israel Hayom.

“Slučaj 4000” smatra se najozbiljnijim u kome je Netanyahu osumnjičen. Dok je bio ministar komunikacija, Netanyahu je navodno naredio povoljnu presudu za najveću izraelsku telekomunikacijsku firmu Bezeq u zamjenu za pozitivno izvještavanje njenog websitea Walla, prenosi dpa.

(StarMo)