Naslovnica BiH Nesuglasice o Deklaraciji: Gradsko vijeće Sarajeva “odložilo Milanovića”…

Nesuglasice o Deklaraciji: Gradsko vijeće Sarajeva “odložilo Milanovića”…

143

Sarajevo — Gradsko vijeće Sarajeva odložilo je danas usvajanje Deklaracije o osudi stavova predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema BiH, a u kojoj je navedeno da on ne treba da dolazi u Sarajevo dok ne promijeni svoje, kako je navedeno, uvredljivo ponašanje prema BiH. Na sjednici Gradskog vijeća bila su prisutna 23 od 28 vijećnika, što je bilo dovoljno za održavanje sjednice.

S obzirom na to da je došlo do nesuglasica među vijećnicima u vezi sa tekstom deklaracije, na kraju su svi vijećnici podržali da se odgodi rasprava po ovom pitanju. U predloženoj deklaraciji je ocijenjeno da Milanovićevo ponašanje “nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne evropske zemlje”.

“Pozivamo Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema BiH. Do tada neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad BiH, jer neće biti poželjan”, istaknuto je u deklaraciji.

Navedeno je da Milanovićeve izjave “neće donijeti ništa dobro ni Hrvatskoj ni BiH niti na bilo koji način doprinjeti regionalnoj stabilnosti i saradnji”. U predloženoj deklaraciji piše i da dok Milanović ne promijeni svoje stavove o BiH niko od od zvaničnih organa Grada Sarajeva neće biti njegov domaćin u bilo kojoj od protokolarnih i drugih aktivnosti.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak, 3. oktobra, da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče. “Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsjedništva BiH to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno”, kazao je on.

(StarMo)