Naslovnica Region Nešto novo: Kusta neće u SANU!

Nešto novo: Kusta neće u SANU!

347
Emir Kusturica

Beograd — Reditelj Emir Kusturica odbio je kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU) i zatražio brisanje sa spiska potencijalnih kandidata za članstvo, optuživši u otvorenom pismu predsjednika SANU Vladimira Kostića “za miješanje u proces izbora novih članova”.

U otvorenom pismu, objavljenom na portalu Iskra, Emir Kusturica je obrazložio zašto ne želi da bude kandidat za akademika i traži brisanje sa spiska, navevši da je za akademika trebalo da ga kandiduje novostvoreno Odeljenje za umjetnost SANU, “gdje su kandidati scenski umjetnici”, a ne, kako je “Kostić zahtjevao”, Odeljenje za jezik i književnost SANU.

Podsjetimo, juče je obnarodovano da je reditelj među imenima koji su kandidati za akademike Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Takođe, i da je Kusturica predložen za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU (kandidati su i Dragan Stanić, Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin, Zorica Nestorović, Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović, Zoran Živković, Vladan Matijević i Miodrag Loma) – piše nova.rs.

(StarMo)