Naslovnica BiH Nepravilnosti na spiskovima, fizički nasrtaji, donošenje popunjenih listića…

Nepravilnosti na spiskovima, fizički nasrtaji, donošenje popunjenih listića…

107
Izbori u BiH; foto: ilustracija

Sarajevo — Dežurni tužioci koji su zajedno sa policijskim pripadnicima SIPA-e za dan Općih izbora u Bosni i Hercegovini, dežurali u regionalnim centrima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, primili su 27 prijava građana ili institucija, koje su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća krivična djela, kao i različite događaje i incidente vezane za izborni proces.

Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, te nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima.

Također, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašanje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Bosanskog Novog, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislav Grada i drugih mjesta.

Nakon primanja prijava, poduzete su aktivnosti sa ciljem provjere prijavljenih navoda. O događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima za terenu date instrukcije za dalje postupanje, kako bi se osigurao neometan izborni proces.

Naknadno provjerom utvrdit će se postojanje elemenata krivičnih djela i odrediti dalje postupanje tužilaštava, policijskih agencija ili CIK-a BiH.

(StarMo)