Naslovnica Život Nema više “malo je prešao”?

Nema više “malo je prešao”?

461
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Pomlađivanje automobila jedna je od praksi koja je zastupljena u Bosni i Hercegovini. Prodavači smanjuju kilometražu, a novi vlasnici, nesvjesni toga, ugrožavaju svoj, ali i živote drugih. Neki podaci pokazuju kako je 60 posto automobila u BiH s korigovanim brojem kilometara. Ovakvoj praksi možda će uskoro doći kraj.

“Malo prešao” – jedna je od najčešćih fraza koju možete čuti prilikom kupovine automobila. Međutim, postavlja se pitanje, koliko je to validan podatak?! Posebno kada se uzme u obzir da se korekcija kilometraže može uraditi gotovo, pa u svakoj automehaničarskoj radionici. To potvrđuju i oglasi na portalima, javlja BHRT.

Ovom temom dugi niz godina bavio se i Almir Grebović, urednik specijaliziranog portala o automobilima. Kako kaže, korekcije je moguće izvesti i samostalno, bez posjete mehaničaru.

Ovo se radi prvenstveno radi veće cijene automobila prilikom prodaje. Nažalost negativne posljedice koje mogu utjecati na sigurnost neupućenog vozača su zanemarene, upozoravaju stručnjaci te dodaju kako takav kupac trpi veliko finansijsko oštećenje.

Da bi ovoj praksi uskoro moglo odzvoniti, govore i primjeri razvijenih država, gdje se i prilikom zamjene guma bilježi evidencija pređene kilometraže automobila.

U susjedstvu su također odlučili stati ovoj praksi na kraj. Tako je Općinski sud u Virovitici donio presudu kojom je prodavač osuđen na godinu zatvora uz uslov od tri godine, jer je korigirao kilometražu i spustio je za 50 000 kilometara i time nanio štetio kupcu.

U BiH zbog neuređenosti sistema teško je utvrditi da li je kilometraža vraćena, posebno jer se kilometraža na automobilima vraća prije nego što oni dospiju u BiH.

(StarMo)