Naslovnica Region Nema više bista na Pantovčaku

Nema više bista na Pantovčaku

594
foto arhiva

Zagreb — U predvorju Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića više ne stoje biste “hrvatskih povijesnih ličnosti”, a iz Ureda predsjednika Milanovića su za Hinu izjavili da su biste “pohranjene”, te da se s muzejima i drugim institucijama razgovara o mogućnosti da im budu ustupljene.

U predvorju Ureda predsjednika donedavno su bile biste; Josipa Juraja Strossmayera, kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Strossmayerova bista biće vraćena Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, koja je njezin vlasnik, dok će ostale biste, inače u vlasništvu Ureda, “do daljnjega biti spremljene na Pantovčaku”.

– S muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovarat će se o mogućnosti da im se biste ustupe, odnosno posude kako bi bile izložene i dostupne javnosti, potvrdili su iz Ureda predsjednika.

Javili su i da je odluka o micanju bisti samo provedba najave iz predsjedničke kampanje u kojoj je Milanović govorio da bistama nije mjesto u Uredu već u muzejima.

Na Pantovčaku je bila i bista Josipa Broza Tita, a nju je na početku svojega mandata uklonila bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

(StarMo)