Naslovnica Život Nema “labavo” u Kini: Devet aktivista osuđeno na zatvorske kazne

Nema “labavo” u Kini: Devet aktivista osuđeno na zatvorske kazne

51
foto arhiva

Hong Kong — Devet hongkonških aktivista i bivših zakonodavaca u srijedu je osuđeno na zatvorske kazne po 10 mjeseci zbog uloge u prošlogodišnjem zabranjenom obilježavanju godišnjice na Trgu Tjenanmen.

Devet aktivista su dio grupe od 12 optuženih koji su se ranije ovog mjeseca izjasnili krivim za učešće u obilježavanju godišnjice koja je bilo jedina javna komemoracija velikih razmjera na kineskom tlu od tragičnih događaja u Pekingu 1989. godine na demonstracijama predvođenim studentima. Još tri osobe su osuđene na uslovne kazne zatvora.

Svi su optuženi za učešće na neovlaštenom okupljanju, a sedmero ih se suočilo s dodatnom optužbom zbog poticanja drugih na sudjelovanje u događaju, javlja AP.

Policija je prošle godine prvi put nakon tri decenije zabranila obilježavanje godišnjice, navodeći rizike po javno zdravlje zbog pandemije koronavirusa. Kritičari vjeruju da je zabrana dio suzbijanja opozicije na poluautonomnoj kineskoj teritoriji nakon višemjesečnih antivladinih protesta 2019. godine.

(StarMo)