Naslovnica Politika Nema izbora u Poljskoj

Nema izbora u Poljskoj

144

Varšava — Lider vladajuće poljske stranke Jaroslav Kačinjski objavio je noćas da je postignut sporazum o odlaganju predsjedničkih izbora i da novi termin njihovog održavanja tek treba da bude odabran, javlja agencija Associated Press (AP).

Kačinjski, lider stranke Pravo i pravda, i predsjednik male stranke u vladajućoj konzervativnoj koaliciji Jaroslav Govin nazvali su njihovu odluku “rješenjem koje će Poljacima garantovati priliku da učestvuju na demokratskim izborima”.

Predsjednički izbori su prije više mjeseci zakazani za 10. maj, ali su pandemija korona virusa i zbog nje uvedena zabrana kretanja poremetili pripreme za njihovo održavanje, navodi AP, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dogovor o alternativnom rješenju nije postignut usljed oštrih sukoba vlasti i njenih protivnika koji su tražili odlaganje izbora zbog opasnosti od širenja zaraze korona virusom.

Stranka Kačinjskog je željela da izbori budu održani 10. maja, ali glasanjem putem pošte. Međutim, mnogi u Poljskoj su izrazili zabrinutost da izbori možda ne bi bili pošteni zbog takvog glasanja.

Predsjednik Poljske Andžej Duda najavio je da će se na izborima boriti za drugi mandat.

(StarMo)