Naslovnica Mostar Nema dogovora sindikata zdravstvenih radnika i Vlade HNK-a

Nema dogovora sindikata zdravstvenih radnika i Vlade HNK-a

369

Mostar — Nema dogovora sindikata SBK Mostar i zdravstvenih radnika sa Vladom HNK na drugom sastanku pregovaračkih timova. Sindikati razočarani, vlada nije dala novu ponudu. Nastavljaju sa prijedlogom da se poveća postotak, ali ne kroz koeficijente. Naredni sastanak u četvrtak, prenosi BHRT.

Pregovori Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) sa predstavnicima Sindikata SKB-a Mostar i Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora počeli su jutros u Mostaru.

Zdravstveni radnici traže povećanje plata u jednakom postotku kao što je ranije dogovoreno sa ljekarima i stomatolozima.

Prva runda pregovora održana je 11. februara, tačno dva mjeseca nakon početka generalnog štrajka zdravstvenih radnika u HNK.

Predstavnici Vlade tom prilikom su ostali pri stavu da sindikatima ponude kolektivni ugovor koji su sindikati ljetos odbili uz tvrdnje da on ne izjednačava prava medicinara i ljekara.

“I mi smo ostali pri svom te i dalje insistiramo na povećanju koeficijenta za ukupno 1,2. S obzirom da je on povećan ranije za 0,2, danas zahtijevamo povećanje za 0,5 te za godinu dana za još toliko”, rekao je nakon sastanka predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Tada je dogovoreno da se do nove runde pregovora pokuša iznaći rješenje koje bi zadovoljilo obje strane.

(StarMo)