Naslovnica Izdvojeno Nelson za VOA: Vrijeme je za reformu Ustava BIH

Nelson za VOA: Vrijeme je za reformu Ustava BIH

336

Sarajevo/Washington — Mirovnu konferenciju o Bosni i Hercegovini, prije tačno 25 godina, vodili su Amerikanci Warren Christopher i Richard Holbrooke i ona se završila Dejtonskim mirovnim sporazumom. U razgovoru sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericom Nelsonom, Inda Swanke sa Glasa Amerike (VOA) pitala je da li je Dayton zastario, da li ga treba mijenjati i da li je Bosna i Hercegovina i dalje američki projekat?

“Dejtonski sporazum je okončao užasni rat devedesetih godina u Bosni i Hercegovini i u smislu okončanja konflikta se pokazao vrlo efikasnim, i kao i u smislu posljeratne reizgradnje”, kaže za Glas Amerike ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

“Dayton je Bosni i Hercogovini također donio i Ustav, to se može smatrati jednim početnim ustavom, svaki ustav treba da bude živi dokument koji se dopunjava, i mora definirati proces donošenja amandmana. Tako da prije ili kasnije svaka zemlja shvati da su joj potrebne neke reforme, i očigledno je da su bosanskohercegovačkom ustavu potrebne reforme, i Dayton i bosanskohercegovački ustav trebaju da se reformišu. Zašto? Zato što bosanskohercegovački građani žele biti dijelom transatlanske zajednice”, pojašnjava ambasador Nelson.

“Ima jedan cijeli niz ustavnih pitanja kojima se u tom smislu treba pozabaviti da bi zemlja ispunjavala trans-atlanske standarde. Mnoga od tih pitanja je teško riješiti, ali ni jedno nije nemoguće riješiti. Neslaganje oko izbora u Mostaru se vuklo više od decenije, i nije bilo nemoguće za riješiti. Naravno trebala je snažna volja i vrijeme da se kaže sada se konačno ide naprijed”, kaže u razgovoru ambasador Nelson.

I upravo u odgovoru na pandemiju COVID-19 vidjeli smo određeno jedinstvo, ističe američki ambasador i nastavlja: “Znamo da je to moguće kada za to postoji osjećaj urgentnosti, i ja se nadam da će taj osjećaj ostati pogotovu sada kada se zemlja mora oporavljati ekonomski i uspostaviti potrebne reforme da bi ekonomski oporavak uopšte bio moguć. Dakle, Bosna i Hercegovina je projekat, ali to je bosanskohercegovački projekat.”

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)