Naslovnica BiH Nelson: Vlada SAD spremna podržati tužioce protiv korupcije

Nelson: Vlada SAD spremna podržati tužioce protiv korupcije

371

Sarajevo — Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Pravosuđe protiv korupcije u BiH, okupio je danas 33 tužioca iz Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Mostara, Bihaća i Zenice koji će proći inovativni program obuke, prilagođen stvarnim i individualnim potrebama tužilaca za što efikasniju borbu protiv korupcije.

Eric Nelson, američki ambasador u BiH, je izrazio podršku ovakvom programu obuke, i pozvao je tužioce da svojim rezultatima posluže kao primjer drugima, saopšteno je iz USAID-a.

“Tužilac mora biti spreman da služi za primjer drugima. Mora posjedovati hrabrost, lični integritet i ogromnu posvećenost ovoj profesiji, a program obuke koji se danas predstavlja je posvećen upravo takvim pojedincima. Tužilački posao ne može raditi svako i mi razumijemo da se u borbi protiv korupcije tužilac često osjeća usamljen, ali američka vlada spremna je da podrži ovakve pojedince, koji trebaju da znaju da u toj borbi nisu sami”, rekao je ambasador.

Na skupu je naglašeno da u postojećem sistemu u BiH uspjeh u procesuiranju korupcije, a posebno one na visokom nivou, često zavisi od entuzijazma hrabrih pojedinaca koji posjeduju integritet i znanje da svoj posao obavljaju profesionalno i odgovorno. Istaknuto je i kako su SAD spremne da takve pojedince podrže, kao što se to čini kroz USAID-ov projekat Pravosuđe protiv korupcije u BiH. Ovaj projekat daje prioritet radu i boljoj efikasnosti u procesuiranju kompleksnih predmeta korupcije čije prekomjerno trajanje može ugroziti pravo na suđenje u razumnom roku i druga temeljna ljudska prava.

Cilj personalizirane podrške tužiocima je stvoriti snažnu grupu osposobljenih pojedinaca, koji na bazi dobrovoljnosti i želje za profesionalnim rastom, učestvuju u programu izgradnje znanja i vještina baziranom na individualnim potrebama, saopšteno je iz USAID-a.

Podsjeća se i da je do danas američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala gotovo 1,8 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

(StarMo)