Naslovnica BiH Nelson: Ultimatum i blokade nisu dobar način…

Nelson: Ultimatum i blokade nisu dobar način…

565

Sarajevo — “Mora se poštovati Dejtonski mirovni sporazum i mir, a ultimatum i blokade nisu dobar način da zemlja napreduje” – rekao je ambasador SAD u BiH, Eric Nelson u razgovoru za BHT1.

Ambasador SAD nije direktno odgovorio na pitanje da li je BiH ugrožena posljednjom političkom krizom, ali je naveo da je “jedna i jedinstvena BiH strateški interes SAD-a”. Samo takvu državu podržavaju u Washingtonu.

“Dejtonski ustav je bio čvrsta početna tačka za BiH prije 25 godina. To nije završen ustav i bilo je potrebnih modifikacija. I dalje će biti potrebne modifikacije, kako BiH bude slijedila svoje ambicije, a to je da se integriše u euroatlantsku zajednicu zemalja – smatra Eric Nelson.

Nelson kaže da “postoje načini za rješavanje različitih stavova”. Prije svega, smatra , rješenja treba tražiti u Parlamentu.

Ambasador SAD u BiH je potcrtao da je Ustavni sud “ključni stup državnih institucija”, te da on u svakoj demokratiji tumači ono što Ustav kaže i taj sud “mora funkcionisati slobodno od bilo kakvog političkog uticaja”.

(StarMo)