Naslovnica BiH Nelson: Trajna predanost SAD integritetu i suverenitetu BiH!

Nelson: Trajna predanost SAD integritetu i suverenitetu BiH!

379
Eric Nelson - ambasador SAD u BiH; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Sjedinjene Američke Države će nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini da ostvari svoje težnje ka integraciji u euroatlantsku zajednicu, približavanju demokratskim društvima Europe i transatlantskoj zajednici, kazao je u ekskluzivnom novogodišnjem intervjuu za portal Radiosarajevo.ba ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

– Dejtonski mirovni sporazum je zasigurno stvorio čvrste temelje za mir koji je opstao. Time su stvoreni uvjeti da se Bosna i Hercegovina počne obnavljati, da se obnove demokratske institucije, kako bi se omogućilo stotinama hiljada građana raseljenih tokom rata da se vrate u svoje domove.

Ali također, dok se osvrćemo na ovih 25 godina, mnogi građani još uvijek ne vide napredak, jer ova zemlja ne ide prema svojim ciljevima integracije u euroatlantsku zajednicu. Važno je razmotriti razloge zašto je tako i razmisliti o tome šta se može učiniti u 2021. godini za postizanje napretka.

Mislim da je i 2020. bila značajna godina, jer se nadam da su svi Bosanci i Hercegovci imali priliku ocijeniti ko su njihovi istinski prijatelji i saveznici – kazao je Nelson.

Dodao je i da misli da “svi građani u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji mogu očekivati trajnu predanost Washingtona učvršćivanju sigurnosti i prosperiteta u ovoj regiji, kao i da će nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini da ostvari svoje težnje ka integraciji u euroatlantsku zajednicu, približavanju demokratskim društvima Europe i transatlantskoj zajednici”.

– Znam da građani mogu očekivati trajnu predanost Sjedinjenih Američkih Država osnovama Dejtonskog mirovnog sporazuma, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. A ta podrška ima snažan dvostranački karakter u Washingtonu” – naglašava Nelson.

Više na ovom LINKU…

(StarMo)