Naslovnica Politika Nelson: Reforme realizovati sada

Nelson: Reforme realizovati sada

102
ambasador SAD u BiH, Eric Nelson, foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — O porukama NATO-a, angažmanu SAD-a u BiH i novom visokom predstavniku, u emisiji ‘Federacija danas’ na FTV-u je govorio ambasador SAD-a u BiH, Eric Nelson.

Kaže da smo juče iz Brisela čuli jasnu poruku podrške NATO-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i posvećenosti NATO saveznica napretku BiH i njenom postizanju standarda NATO zajednice.

“Mnogo je stvari koje treba ostvariti na putu tog napretka. Program reformi koji BiH radi zajednički sa NATO-om svim nama zemljama saveznicama daje mapu puta kojim će BiH ići u toj implementaciji. Te reforme se tiču od borbe protiv korupcije do unaprjeđenja javne uprave, bolje sigurnosne situacije i prosperiteta uopšte. Sve u skladu s napredovanjem na NATO putu saveznici žele da vide BiH kako korača unaprijed.”

Navodi da je 2021. godina godina u kojoj BiH ima veliku mogućnost da implementira reforme koje će Briselu i zemljama članicama EU pokazati da je BiH kredibilan kandidat za buduće članstvo u EU, prenosi federalna.ba.

“EU je postavila 14 ključnih prioriteta koje treba i koji se mogu rješavati u ovoj godini. Što je najvažnije to je jačanje vladavine prava, unaprjeđenje poslovnog okruženja, značajne izmjene Izbornog zakona. Mnogo je diskusija o svim ovim prijedlozima. Nažalost, nismo vidjeli mnogo napretka, evo već je juni mjesec, a ove reforme su nešto na šta se treba fokusirati i za šta treba jasna posvećenost i politička volja i konsenzus kako bi se one realizovale. Mnoge od ovih reformi ne mogu čekati 2022. godinu, još jednu izbornu godinu. Vrijeme je da se one realizuju sada.”

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)