Naslovnica BiH Nelson o BiH: Lideri da urade svoj dio posla, a biće podrške...

Nelson o BiH: Lideri da urade svoj dio posla, a biće podrške NATO-a

230
Eric Nelson

Neum — Američki ambasador Eric Nelson smatra da će Bosna i Hercegovina “voditi proces članstva u NATO-u i Evropskoj uniji, te da će u tome imati podršku ovog vojnog saveza”.

Nelson je ovo izjavio na konferenciji “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” koja je održana u četvrtak u Neumu.

Ambasador SAD je govorio i o integraciji ka Evropskoj uniji, izmjenama Izbornog zakona, borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama.

Mišljenja je da je “svima zajednički cilj da Bosna i Hercegovina napreduje na euroatlantskom putu”. Potcrtao je da su Sjedinjene Američke Države “i dalje spremne raditi da bi Bosna i Hercegovina ostvarila puni potencijal i ispunila obaveze prema građanima”.

– Vrijeme je da lideri u Bosni i Hercegovini urade svoj dio posla – govorimo o radu na smislenim reformama korak po korak, a one su putovanje koje obećava, putovanje ka potpunoj uključenosti u euroatlantsku zajednicu”, poručio je.

O izmjenama Izbornog zakona Nelson je kazao da “svi građani moraju imati jednaka prava”.

Nelson je održavanje lokalnih izbora u Mostaru nazvao “historijskim” i pozvao je na promjene kojima će se “izbori učiniti transparentnijim i pravednijim”. Za njega to znači i uvođenje tehnoloških rješenja.