Naslovnica Politika Nelson: Ne istražuje se korupcija na visokom nivou

Nelson: Ne istražuje se korupcija na visokom nivou

244
ambasador SAD u BiH, Eric Nelson, foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Eric Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini govorio je u novom izdanju emisije “Izvan okvira” na televiziji N1, te se osvrnuo na problem korupcije u Bosni i Hercegovini, i važnost nezavisnog pravosuđa.

Pravosudni sektor, prema mišljenju američkog ambasadora u BiH, ima vodeću ulogu u stvaranju sistema provjere i ravnoteže da se identificiraju koruptivne aktivnosti.

“Odgovornost je i na parlamentu, ministarstva trebaju da nadgledaju rad svojih zaposlenika. Pitanje da li imate sisteme koji će kazniti korupciju, kazniti je krivičnim procesuiranjem. Pravosuđe mora biti nezavisno, njemu su neophodne reforme. Ne morate ništa drugo pogledati, nego pogledati broj visokorangiranih koruptivnih slučajeva u BiH – radi se o jednom ili dva takva slučaja (u protekloj godini), to je sramotno. Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja korupcije na visokom nivou. Pravosuđe mora biti nezavisno”, rekao je Nelson u programu N1 televizije, dodavši da su reforme prioritet, te da sadašnjem sistemu nadzora nedostaje integriteta.

(StarMo)