Naslovnica BiH Nelson i Sattler sa Radmanom: Ekonomija, vladavina zakona, izborne reforme…

Nelson i Sattler sa Radmanom: Ekonomija, vladavina zakona, izborne reforme…

327

Sarajevo — Američki ambasador u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler sastali su se danas s ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Ambasada SAD u BiH objavila je na svom Twitter profilu da su teme razgovora bile ekonomija, vladavina zakona i izborne reforme potrebne za napredak BiH na putu ka EU i pružanje veće jednakosti i ekonomskih izgleda svim građanima.

“Ustavne promjene prijeko su potrebne kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) i BiH približila evropskim standardima. Izborna reforma ove neizborne godine odnosi se na izgradnju temeljno slobodnijeg i pravednijeg izbornog sistema i demokratskije BiH za sve građane. To zahtijeva proces koji uključuje Centralnu izbornu komisiju, civilno društvo i opoziciju”, saopštila je Ambasada.

Ambasador Sattler također je tweetao na svom profilu, istakavši kako mu je bilo zadovoljstvo razgovarati s ministrom Grlićem Radmanom o naporima EU i SAD-a da podrže transparentan i uključiv proces izborne/ustavne reforme, implementirajući presude ECHR-a.

“Uz Mišljenje EU, kao putokaz, BiH ima priliku krenuti naprijed i održati slobodnije i poštenije izbore 2022. godine”, napisao je Sattler.


(StarMo)