Naslovnica Politika Nelson: Građani moraju kazniti korumpirane lidere

Nelson: Građani moraju kazniti korumpirane lidere

97
Eric Nelson

Sarajevo — Eric Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini za televiziju N1 je govorio o aktuelnim temama, potencijalnim sankcijama za korumpirane pojedince te izmjenama izbornog zakona u BiH.

Postoje politički lideri koji opstruiraju reforme kako bi zaštitili vlastite interese?

“Ne želim imenovati bilo koga jer ne želim minimizirati ili umanjiti problem koji postoji”, kazao je Nelson i pojasnio:

“Volim razgovarati o problemu korupcije i izraziti ono što je predsjednik Biden rekao u junu, a to je da za SAD postaje jasno da korupcija predstavlja problem na našu nacionalnu sigurnost; podriva demokratiju protiv naših poslovnih interesa, podriva ljudska prava, slabi prosperitet i sigurnost, prijetnja je u našoj zemlji i u svakoj zemlji. Dakle, postojanje korupcije van SAD-a je također problem SAD-a.

Mi smo odlučni da se suočimo sa korupcijom i da se ozbiljno bavimo njome i jedno od sredstava koje imamo je primjena sankcija. Spremni smo koristiti sankcije za one koji su uključeni u korupciju i one koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu, ali sankcije same po sebi nisu dovoljne. Građani moraju sankcionirati korumpirane lidere, a to je na izborima“, kazao je ambasador SAD Eric Nelson za N1.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)