Naslovnica Politika Nelson: Čestitam BiH, zbog uloženih 13 miliona dolara za zdravlje građana

Nelson: Čestitam BiH, zbog uloženih 13 miliona dolara za zdravlje građana

349
Eric Nelson

Sarajevo — Sjedinjene Američke Države čestitale su Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana BiH za kupovinu vakcina protiv COVID-19, čije su prve doze danas stigle u Sarajevo.

Pošiljke su omogućene putem COVAX mehanizma, globalne inicijative za podršku jednakom pristupu cjepivima protiv COVID-19, a sredstva za kupovinu vakacina je investirala Vlada BiH. Prvih 24.300 doza cjepiva BioNTech/Pfizer stiglo je u BiH, a 26.400 doza cjepiva AstraZeneca trebalo bi stići do kraja dana.

– Zbog građana BiH sretan sam što su stigle vakcine protiv COVID-19 koje finansira Vlada BiH, a koje mogu pomoći u zaustavljanju ubrzanog širenja virusa koji imamo posljednjih sedmica – rekao je američki ambasador Eric Nelson dodajući da sve zemlje trebaju pristup vakcinama protiv COVID-19 kako bi se zaustavila pandemija, i apelirao na ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević i Vijeće ministara BiH da nastave raditi na hitnoj dopremi i distribuciji vakcina.

Globalno, Sjedinjene Američke Države su obećale inicijalni iznos od dvije milijarde dolara – od ukupno planiranih četri milijarde dolara – Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI), za podršku COVAX-u, što SAD čini najvećim kontributorom globalnom pristupu cjepivima protiv COVID-19.

(StarMo)