Naslovnica Politika Nelson: BiH bi mogla ostati bez dijela američke pomoći, ako…

Nelson: BiH bi mogla ostati bez dijela američke pomoći, ako…

212
Eric Nelson

Sarajevo – Ukoliko Strategija Bosne i Hercegovine za borbu protiv trgovine ljudima ne bude implementirana, BiH će pasti na nivo 3 na američkoj listi, što će je uvrstiti među zemlje koje ulažu najmanje u zaustavljanje trgovine ljudima, izjavio za Fokus.ba američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson.

Pad na nivo 3 će, pojasnio je ambasador, za posljedicu imati “potpuno ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoći Vlade SAD-a Bosni i Hercegovini – uključujući vojnu pomoć i pomoć USAID-a”.

Američki ambasador u BiH je upitan za komentar u vezi s aktuelnom situacijom kada je riječ o implementaciji ove strategije, a nakon što je Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici još jednom pozvalo pojedine institucije da ulože dodatne napore na ispunjavanju jasnih zadataka u provođenju strategije. Adrese su bile, između ostalih, Vijeće ministara BiH, Tužilaštvo BiH, te pojedini kantoni. Ovo se desilo nakon posjete zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Matthew Palmer.

– Strategija BiH za borbu protiv trgovine ljudima u osnovi se odnosi na zaštitu žrtava i vladavinu prava. Također, govori i o institucijama čije funkcionisanje treba da osigura zaštitu i pravdu za žrtve, te hapšenje i procesuiranje onih koji su uključeni u gnusni zločin trgovine ljudima. Bosna i Hercegovina je već napravila određene pozitivne pomake u pravom smjeru revitalizacijom udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i poduzimanjem koraka na osiguranju financijske pomoći žrtvama. Predsjedništvo BiH je napravilo važan korak pokazujući jedinstvo i vodstvo kada je u pitanju implementacija državne Strategije. Ali, potrebno je učiniti mnogo više – Vijeće ministara BiH mora regulisati pravni status i odobriti prošireno članstvo za udarnu grupu za borbu protiv trgovine ljudima. BiH mora unaprijediti obuku za policiju, tužitelje i suce; i, u konačnici, pokazati porast broja krivičnih gonjenja i presuda u slučajevima koji se odnose na trgovinu ljudima, rekao je američki ambasador.

(StarMo)