Naslovnica Politika Nelson: 25 godina partnerstva SAD i BiH

Nelson: 25 godina partnerstva SAD i BiH

263
Eric Nelson - ambasador SAD u BiH; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini večeras je upriličila virtualnu proslavu u povodu 244. godišnjice Dana nezavisnosti SAD-a.

Na Dan nezavisnosti 4. jula 1776. godine izglasana je slavna Deklaracija o nezavisnosti, kojom su se američke države otcijepile od Velike Britanije. Ova deklaracija je jedan od prvih službenih dokumenata u historiji koji ističe ljudska prava.

– Danas ne obilježavamo samo Dan nezavisnosti nego i 25. godišnjicu mira i našeg partnerstva sa BiH – izjavio je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, navodeći da su tokom pandemije Covid-19 SAD nastavile biti pouzdan partner BiH, što će i ostati na njenom putu ka članstvu u Evropsku uniju i NATO.

Tokom zabave predstavljene su uspješne saradnje između američke ambasade i pojedinaca, kao i organizacije iz različitih sektora u BiH. Zahvaljujući, prije svega, finansijskoj pomoći SAD-a, mnogi mladi u BiH su stekli svoja prva zaposlenja ili vještine u izgradnji profesionalne karijere.

– Ove priče nam pomažu da shvatimo napredak kojeg su postigli građani posvećeni ponovnoj izgradnji svoje zemlje. Nadam se da će one i za vas, građane ove prelijepe zemlje, biti podsticaj da nastavite graditi bolju budućnost – kazao je Nelson.

Poručio je da svjetlija budućnost za BiH znači da bude “zemlja čvrsto integrisana u transatlantsku zajednicu” i da će na tom putu bh. građanima Sjedinjene Američke Države biti njihov partner, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)