Naslovnica BiH Neki “novi” Dodik: “Zavjetujemo se na trajni mir”…

Neki “novi” Dodik: “Zavjetujemo se na trajni mir”…

715
Milorad Dodik

Donja Gradina — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Donjoj Gradini pozvao da se “zadrži sjećanje na stradanje u Jasenovcu u vrijeme NDH”, naglasivši da to “ne znači da se poziva na rat i sukobe, već na mir”.

U Donju Gradinu dolazimo kako bi se svi zavjetovali na trajni mir. Ne dolazimo da bi se zavjetovali na nove sukobe i ratove, nego na mir. Vjerujem u svijest nacija u regionu da sačuvamo dragocjeni mir – naveo je Dodik.

Zahvalio je i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milovaniću, koji se, kako je naveo, “distancirao od ustaških zločina, što pokazuje da u regiji ima snage da se prevaziđe teška prošlost“.

– Nama ne smetaju ni Bošnjaci, niti Hrvati, ali mjesta našeg stradanja moraju biti opomena i zalog za budućnost, i to je prioritet RS, koja želi živjeti u slobodi. Nećemo ići na štetu drugih naroda, ali nećemo ni sebe zapostaviti – dodao je Dodik u Danjoj Gradini na obilježavanju Dana sjećanja na jasenovačke žrtve ustaškog zločina.

Pozvao je na okupljanje oko “ideje evropskog mira” u vrijeme pandemije koronavirusa, koja će ostaviti i velike ekonomske posljedice, koje će se morati sanirati.

– Očekujemo izazovno vrijeme i mnogi procesi, i politički i ekonomski u regionu i svijetu, nakon pandemije, bit će složeni – rekao je on i zbog toga pozvao na mir i saradnju među narodima i državama u Evropi, SAD-u, Velikoj Britaniji, Kini, Rusiji…

Dodao je i da RS ostaje na odbrani dejtonskog uređenja BiH, bez obzira što je ono “značajno skrnavljeno te da saradnja RS sa Srbijom nije na štetu nekog drugog naroda”.