Naslovnica Politika Nekada Karadžićev, sada Dodikov čovjek: BiH i RS su “na raskrsnici”

Nekada Karadžićev, sada Dodikov čovjek: BiH i RS su “na raskrsnici”

352
Dragan Kalinić

Banja Luka — Savjetnik člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH iz RS i nekadašnji blizak saradnik Radovana Karadžića – Dragan Kalinić, izjavio je Srni da pojava neslužbenog diplomatskog dokumenta “non-pejper”, navodno upućenog iz Slovenije u Brisel, “brutalno razotkriva razmišljanja u međunarodnim kuloarima o prekompoziciji zapadnog Balkana”.

“U svemu ovome Republika Srpska prije svega treba da sagleda svoju poziciju. Nije potrebno da se pravdamo ili izvinjavamo bilo kome za ono u čemu nismo učestvovali, niti ima razloga za skepticizam, ali je trenutak da se stvari nazovu pravim imenom”, rekao je Kalinić, dodavši da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik mjesecima unazad direktno ili indirektno pokretao pitanje razrješenja Gordijevog čvora u BiH.

Kalinić je ukazao da je “uzurpatorska politika OHR-a oduzela Republici Srpskoj brojne nadležnosti iz Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušavajući i tada i sada da unitarizuje BiH, a time srpski narod i Srpsku dovede u neravnopravan položaj naspram druga dva naroda kao početkom devedesetih godina prošlog vijeka”.

– BiH i Srpska su na raskrsnici. Ključno pitanje za drugu stranu, za te brojne domaće i inostrane dušebrižnike za BiH jeste da li su oni uopšte spremni da aktivno rade na povratku izvornih dejtonskih nadležnosti Republici Srpskoj, jer su one silom i ucjenama otete. Umjesto toga, oni predlažu ukidanje entiteta i kantona i još veću centralizaciju vlasti na nivou te `građanske BiH`. Jasno je kao dan da Srbi, a vjerovatno i Hrvati na to neće nikada pristati – smatra Kalinić.

(StarMo)