Naslovnica Region “Nehumano i ponižavajuće postupanje” Hrvatske

“Nehumano i ponižavajuće postupanje” Hrvatske

212
foto: agencije - ilustracija

Brisel — Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson ocijenila je kao “ozbiljne” izvještaje o zlostavljanju migranata na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i najavila razgovor sa vlastima u Zagrebu.

“Dobila sam izvještaj Danskog Vijeća za izbjeglice (DRC) predstavljen kao dokaz odbijanja i nehumanog i ponižavajućeg postupanja prema ljudima na hrvatskoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Ove izvještaje shvatam vrlo ozbiljno. Planiram temeljnu raspravu s hrvatskim vlastima o ovim i drugim izvještajima o kršenju temeljnih prava”, objavila je komesarka Johansson na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pozivajući se na izvještaj DRC, britanski dnevni list Guardian je objavio tekst o ponovnim brutalnim napadima na migrante. Prema izvještaju ove organizacije, koji se bazirana na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinioci su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Inače, brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije već dugo dokumentuju obrazac zlostavljanja migranata koji pokušavaju da pređu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, a koje su počinili predstavnici zakona u Hrvatskoj.

Vijeće Evrope je upozorilo hrvatske vlasti da se mora zaustaviti nasilje i prisilno vraćanje na granici sa Bosnom i Hercegovinom, kao i da se iskorijeni praska nekažnjavanja za ozbiljna kršenja ljudskih prava koja su nad migrantima počinili službenici zakona.

(StarMo)