Naslovnica Izdvojeno Neformalna večera: EU obećala pomoći Zapadnom Balkanu

Neformalna večera: EU obećala pomoći Zapadnom Balkanu

324

Bruxelles — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić , na poziv predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, prisustvovao je sinoć neformalnom sastanku i večeri lidera EU i lidera Zapadnog Balkana u Briselu.

Potvrđena je “nedvosmislena podrška i posvećenost rukovodstva Evropske unije regiji Zapadnog Balkana”.

Najavljeno da je Evropska unija “odlučna ojačati podršku političkim, privrednim i društvenim promjenama u regiji”. Ponovljeno je da je cilj snažna, stabilna i ujedinjena Evropa.

Neformalnom okupljanju osim Komšića prisustvovali su još Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Hasim Thaci, predsjednik Kosova i Edi Rama, premijer Albanije.

“Ovo je važan sastanak u pripremi susreta na vrhu EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu 6. i 7. maja. Evropska perspektiva za ove zemlje je prema našem mišljenju veoma važna. To znači da ćemo pokušati voditi stratešku raspravu o važnim ciljevima koje moramo pokušati postići zajedno” – naglasio je Charles Michel predsjednik Evropske komisije za internet stranicu Evropskog vijeća.

(StarMo)

(StarMo)