Naslovnica Izdvojeno “Nećemo da prođemo kao Aluminij”

“Nećemo da prođemo kao Aluminij”

570

Mostar — Radnici Hrvatskih pošta (HP) Mostar okupili su se u četvrtak ujutro ispred zgrade firme, gdje su održali jednosatni štrajk upozorenja.

To je drugo okupljanje radnika HP-a Mostar u posljednja četiri mjeseca.

“Najvažniji razlog su male plate. Možda to nekome izgleda ko ima penziju 370 maraka, ja razumijem to, mi nosimo te mirovine i znam kako je njima, deset puta gore nego nama, ali ne želimo čekati da nam se dogodi što se dogodilo Aluminiju, Žitoprometu, Sokolu i tako”, izjavio je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata HP-a Mostar, Tomislav Erić.

On je kazao i da plate radnicima već deset godina nisu povećavane.

“A znate kakvi su troškovi života. Evo svaki dan uđete u prodavnicu, sve je skuplje”, dodao je Erić.

On je podsjetio da su nakon prethodnog štrajka, inače održanog u septembru, tražili povećanje plata između 20 i 30 posto, ali da im je rečeno da je to “malo previše”. Kazao je kako je onda sindikat spustio svoje zahtjeve na 15 posto za poštare, čistačice i vozače, zatim 10 posto za šalterske radnike i kartiranje, te 5 posto za ostale do menadžmenta.

“Odgovorili su nam nešto. Uglavnom, uvijek ista priča, odugovlači se”, rekao je Erić, dodajući da su upravi 9. decembra prošle godine poslali dopis-zahtjev za sastankom do kraja januara.

“Nisu se udostojili za 45 dana da nam odgovore”, kazao je Erić, istakavši da je rukovodstvo firme tek nakon zahtjeva za štrajkom u ponedjeljak poslao svoj odgovor i mišljenje, u kojem zakazuju sastanak za 28. februar.

Prema njegovim riječima, Pošta ima oko 700 zaposlenih, pri čemu ima 28 direktora ili zamjenika direktora, pa ispada da je svega 25 radnika po direktoru.

Ovih dana oglasila i Uprava HP Mostar, koja tvrdi da su sve obaveze propisane kolektivnim ugovorom ispunjene, te da ne vide razlog za štrajk upozorenja.

(StarMo)