Naslovnica Život Neće trebati ni propusnice za noćne klubove

Neće trebati ni propusnice za noćne klubove

151
Boris Johnson

London — Vlada Velike Britanije najavila je u srijedu da će restrikcije koje su ponovo nametnute u decembru kako bi se ograničilo širenje varijante omikron, biti ukinute navodeći podatke koji pokazuju da su infekcije prešle vrhunac.

Smjernice kojima se savjetuje rad od kuće odmah su ukinute dok od sredine naredne sedmice nošenje zaštitnih maski neće biti obavezno, a neće biti potrebno pokazivati tzv. COVID propusnice za ulazak u noćne klubove.

Premijer Boris Johnson, koji se bori za svoju političku budućnost usred skandala zbog zabava sa osobljem tokom perioda zatvaranja, rekao je parlamentarcima da je “izvanredna kampanja za booster vakcine” omogućila da dođe do promjene, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Napomenuo je da je administrirano više od 36 miliona booster doza sa više od 90 procenata starijih od 60 godina koji su primili treću dozu, a slučajevi infekcija su u opadanju nekoliko sedmica.

“Naši naučnici vjeruju da je izgledno da je prošao vrhunac omikron talala na nacionalnom nivou”, dodao je dok je upozorio da “pandemija nije prošla”.

“Ohrabrujem sve u zemlji da nastave sa mjerama opreza za koje znamo da pomažu”, rekao je Johnson.

Ima i onih koji tvrde da je rekalsiranje mjera vođeno time što britanski lider želi da udovolji kritičarima ljutim zbog otkrića da su on i njegovo osoblje prekršili pravila COVID zatvaranja pošto su pravili brojne zabave u Downing Streetu.

U roku od nekoliko sedmica, dnevni broj COVID slučajeva u Britaniji premašio je rekordnih 200.000 zaraženih početkom januara.

To je izvršilo značajan pritisak na državnu Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) u cijeloj zemlji i povećalo broj umrlih od COVID-a, koji se sada približava 153.000.

(StarMo)