Naslovnica Život “Neće ih slati u Ukrajinu”: Rusija regrutuje još 134 hiljade vojnika

“Neće ih slati u Ukrajinu”: Rusija regrutuje još 134 hiljade vojnika

372
foto: agencije - ilustracija

Moskva — Predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak dekret kojim se naređuje regrutacija 134.500 novih vojnika u sklopu redovne godišnje proljetne regrutacije u Rusiji, ali je ministarstvo odbrane saopćilo da ovo nije povezano s ratom u Ukrajini.

Naredba je stigla pet sedmica nakon početka ruske invazije, koja je naišla na žestok ukrajinski otpor. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da niko od regrutovanih neće biti poslan na žarišta sukoba.

Pitanje učešća vojnih obveznika u ratu je veoma osjetljivo. Ministarstvo odbrane je 9. marta priznalo da su neki poslani u Ukrajinu nakon što je Putin to negirao u raznim prilikama, rekavši da su poslani samo profesionalni vojnici i oficiri.

Putinov glasnogovornik je tada rekao da je predsjednik naredio vojnim tužiocima da istraže i kazne zvaničnike odgovorne za nepoštivanje uputstava da ne uključe regrute.

Redovna godišnja proljetna regrutacija, koji traje od 1. aprila do 15. jula, ciljat će ruske muškarce između 18 i 27 godina, navodi se u Putinovom dekretu.

(StarMo)