Naslovnica Život “Ne trošite vrijeme za razgovor sa etno-nacionalistima”

“Ne trošite vrijeme za razgovor sa etno-nacionalistima”

106

Bruxelles — U otvorenom pismu Charlesu Michelu predsjedniku Evropskog vijeća, Delara Burkhardt, potpredsjednica Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom je savjetovala da ne troši vrijeme razgovarajući sa etno-nacionalistima, već da posluša šta građani BiH imaju da kažu.

Dolazak predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela u dvodnevnu posjetu BiH je snažan znak evropske solidarnosti, tvrdi Burkhardt, te navodi da Michel želi da reanimira propale pregovore o izbornoj reformi u BiH kroz zajedničku izjavu sa učesnicima tih pregovora, kako bi se nastavili nakon oktobarskih općih izbora 2022.

“Međutim, Milorad Dodik već sada je najavio blokadu tih razgovora najavom da neće podržati navedeni zajednučku izjavu. Njegov stav je dokaz da nije zainteresovan za uspješnu reformu Izbornog zakona. Na taj način se lično označio kao krivcem za neuspjeh. Njegovo ponašanje još jednom dokazuje da je razgovor sa etno-nacionalistima gubljenje vremena,” navodi Burkhardt, prenosi televizija N1.

Umjesto toga, ističe ona, potrebno je slušati građane BiH koji su dokazali da je pronalazak zajedničkih rješenja za kontroverzne probleme moguć, čak i kada su u škripcu sa vremenom.

“U martu 2022., 57 građana je učestvovalo u radu Vijeća građana BiH koje je predložilo 17 jasnih preporuka kako poboljšati situaciju u zemlji. Izrazili su jasno protivljenje diskriminaciji u Izbornom zakonu te zatražili da svaki građanin ima pravo da glasa i da se kandiduje za bilo koju funkciju bez obzira na njihovu etničku pripadnost” stoji u pismu europarlamentarke Burkhardt.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)