Naslovnica Politika “Ne podržavamo nijednu stranku”

“Ne podržavamo nijednu stranku”

158

Tuzla — Kampanja #TvojGlasJeBitan je nestranačka kampanja, što znači nezavisna o političkim strankama i drugim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je u utorak iz tima kampanje #Tvoj Glas je Bitan.

Naglašavaju da kampanja #TvojGlasJeBitan ne podržava niti jednu političku stranku, niti bilo koje kandidata.

Cilj kampanje je promovisanje i podsticanje građana i građanki na glasanje na Lokalnim izborima 2020. u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na mlade koji su, kako navode, na prethodnim Općim izborima 2018. godine, u biranju vlasti učestvovali sa udjelom od oko 50 posto.

Kampanja #TvojGlasJeBitan predstavlja, pojašnjava se u saopćenju, svojevrsnu reakciju na nizak procenat izlaznosti građana na prostoru cijele BiH na Općim izborima 2018., nestranački orijentisanu, usmjerenu na pozitivnu retoriku i moderne načine komunikacije.

– Zbog same prirode kampanje, ne možemo i ne bismo trebali zabraniti političkim kandidatima da iskažu podršku kampanji. Učešće na demokratskim izborima su svakako jedan od najznačajnijih ciljeva naše kampanje, te ukoliko pojedini politički subjekti dijele iste vrijednosti, to ni na koji način ne znači da kampanja preferira pojedine političke stranke i njihove kandidate – istakao je koordinator kampanje Nermin Topovčić.

S tim u vezi, kampanja #TvojGlasJeBitan uskoro dobija i svoju web stranicu, koja će osim vijesti i novosti vezanih za samu kampanju i njene aktivnosti, pružiti priliku svim mladim političarima i kandidatima da daju svoj doprinos u pozivanju mladih da iskoriste svoje građansko pravo na lokalnim izborima ove godine.

Naime, web stranica kampanje #TvojGlasJeBitan će, između ostalog, služiti i kao platforma za političare da zajedno kroz svoj angažman pozovu mlade da izađu na Lokalne izbore u BiH 2020. godine u što većem broju.

Kroz kampanju, kako kaže Topovčić, želi se povećati procenat izlaznosti na predstojećim izborima te kao jedan od glavnih ciljeva kampanje ističe maksimalno podizanje svijesti građana po tom pitanju, iako smatra da je to neprekidan i dugotrajan proces u kojem će priliku za učešće imati i mladi političari bez obzira na stranačku pripadnost, navodi se u saopćenju, koje prenosi Fena.

(StarMo)