Naslovnica Mostar “Ne održe li se izbori u Mostaru…”

“Ne održe li se izbori u Mostaru…”

759
Johann Sattler

Sarajevo — Šef delegacije EU-a u BiH Johann Sattler, koji je također učestvovao u predstavljanju hrvatskih prioriteta tokom šestomjesečnog predsjedavanja Unijom, kazao je kako je jasno da će nastavak procesa evropskih integracija biti zahtjevan za BiH, a dodao je kako puno očekuje i od nove metodologije proširenja.

Ona bi trebala biti predstavljena 29. januara u Bruxellesu, a stupila bi na snagu do majskog samita EU koji će se održati u Zagrebu.

No BiH će bez obzira na sadržaj nove metodologije i dalje biti specifični slučaj, sugerirao je austrijski diplomata.

“Trebat će puno vremena i kontinuiranog napora, imajući u vidu složeno uređenje BiH, ali tu je snažna i jasna perspektiva članstva u Uniji nakon što ispuni potrebne uslove”, kazao je.

Pojasnio je kako EU sada očekuje da BiH pokaže kako je u stanju raditi na četrnaest definiranih prioriteta što uključuje jačanje vladavine prava ali i izmjene izbornog zakona i to kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces uključujući tu i provedbu izbora u Mostaru ove godine.

“Ne održe li se oni to će zasjeniti cijeli izborni proces”, upozorio je Sattler, prenio je Index.hr.

Kazao je i kako je došlo vrijeme da se u BiH krajnje ozbiljno shvati problem zaštite okoliša jer je to u ovoj zemlji doslovno postalo “pitanje života ili smrti”.

Podsjetio je na činjenicu da u BiH svake godine od posljedica onečišćenja zraka umre više od tri hiljade njenih stanovnika, što se više ne može ignorirati.

(StarMo)