Naslovnica Život Ne mogu više teorije zavjere na YouTube

Ne mogu više teorije zavjere na YouTube

205
foto arhiva - ilustracija

Zagreb — Popularna videoplatforma objavila je da će brisati i sve one objave u kojima se iznose dezinformacije o vakcini protiv covida-19.

Na stranici na kojoj YouTube navodi svoja pravila o medicinskim dezinformacijama koje se objavljuju o covidu-19, od danas su i tačke koje se odnose na sve vrste informacija o vakcini protiv covida, prenosi hrvatski N1.

U pravilima se navode sadržaji koji tvrde da je vakcina već na raspolaganju ili da postoji lijek koji garantuje izlječenje od covida, kao i tvrdnje o vakcini protiv covida-18, koje su u suprotnosti s konsenzusom lokalnih medicinskih stručnjaka odnosno Svjetske zdravstvene organizacije.

Među primjerima se od sada navode slučajevi poput “tvrdnji da će vakcina protiv covida-19 ubiti one koji ga prime”. Nova pravila znače da će se s YouTubea ubuduće brisati, kao što je bio slučaj s 200.000 videa s dezinformacijama o covidu od februaraa, svi sadržaji koji tvrde, na primjer, da se vakcinama u tijelo unose mikročipovi, da uzrokuju neplodnost i slične teorije zavjera.

(StarMo)