Naslovnica BiH “Ne mogu prehraniti porodice”: Protest zaposlenih u institucijama BiH

“Ne mogu prehraniti porodice”: Protest zaposlenih u institucijama BiH

89
foto arhiva

Sarajevo — Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine najavili su za danas novi protest, a razlog su male plate od kojih, kako ističu, “ne mogu prehraniti porodice”.

Državni službenici će se okupiti ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u periodu od 10 do 12 sati, a iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH navode da će sa ovom praksom nastaviti sve dok im ne budu ispunjeni uslovi koje traže.

Navedena su četiri razloga za održavanje ovog javnog protesta – nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, budžet za 2021. godinu, dugogodišnje politike vladajućih stranaka i uskraćivanje prava na život.

Iz Sindikata su naveli da su “dugogodišnje politike omalovažavanja i urušavanja državnih institucija dovele zaposlene u situaciju da sa svojim primanjima nisu u mogućnosti prehraniti porodice”.

Naglasili su da su zbog nepostojanja kolektivnog ugovora dovedeni do nemogućnosti iskorištavanja svojih prava, a govoreći o budžetu za 2021. godinu, smeta im osnovica od 475,69 KM za koju kažu da nije povećana već 10 godina.

(StarMo)