Naslovnica Region Ne daju Vojvodini “državu u državi”

Ne daju Vojvodini “državu u državi”

504

Beograd — Dokument kojim nekoliko partija i organizacija traži uspostavljanje autonomije Vojvodine u punom kapacitetu, predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ocjenjuju kao zahtjev za “državom u državi”.

“Ovdje bi moglo da se postavi pitanje zašto kažeš decentralizacija, a misliš Republika”, kaže šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Vojvodine i potpredsjednik Glavnog odbora te partije Milenko Jovanov, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dokument pod nazivom Memorandum o budućnosti Vojvodine u Beogradu su potpisali predstavnici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Vojvođanske partije (VP), Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Alijanse vojvođanskih Rumuna, Crnogorske partije, Saveza Slovaka Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine i Foruma V-21.

Memorandumom se obrazlaže potreba za decentralizacijom Srbije i uspostavljanjem istinske autonomije Vojvodine. Tri partije – LSV, VP i DSHV koje su ga usvojile krajem novembra u Subotici, gradu na krajnjem sjeveru Srbije, poručile su tada da „Vojvodina nije problem, već rješenje problema“.

Početkom novembra, ove tri stranke potpisale su i Sporazum o saradnji kroz Vojvođanski front, čija je suštinska ideja, kako je objasnio čelnik vojvođanskih socijaldemokrata Nenad Čanak, ideja Vojvodine kao evropske regije u modernoj, decentralizovanoj, Srbiji.

On je ukazao na to da su „ideolozi centralizma Vojvodinu napadali za separatizam koji nikada nije postojao“. Rekao je da Vojvodina nikada nije bila problem Srbije, ona je uvek bila ponuđeno rješenje.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)