Naslovnica Region “NDH nije bila ni nezavisna, ni država, niti hrvatska”

“NDH nije bila ni nezavisna, ni država, niti hrvatska”

433
Ivo Goldstein

Zagreb — Ustaše nisu nikakvi predstavnici hrvatskog naroda, a Nezavisna država Hrvatska (NDH) je bila ne samo zločinačka nego i izdajnička tvorevina, kaže za radio Slobodna Evropa (RSE) Ivo Goldstein, istoričar iz Zagreba.

„NDH nije bila ni nezavisna, ni država, niti hrvatska“, naglašava Goldstein povodom 80 godina od njenog formiranja 10. aprila 1941. godine, dodajući da „povijesni revizionizam, zapravo ustašizacija, u Hrvatskoj ima već dugu, tridesetogodišnju povijest“.

Precizira da se strategija revizionista i ustašonostalgičara ponešto promijenila.

„Više se uglavnom ne negiraju ustaški zločini, ali se inzistira na isticanju navodnih komunističkih zločina. Iz toga se izvlači blesava teza da su ‘svi totalitarizmi isti‘. Na plitak se način, dakle, želi relativizirati zločinački karakter NDH i ustaškog pokreta. Međutim, mi, antifašistička opcija, nismo digli ruke od svega, jer i dalje imamo najjači argument – pravda i povijesna istina su na našoj strani. Povijesni revizionizam i ustašizacija zapravo su rezultat mistifikacije i mitologizacije, odnosno jedna velika laž o povijesti“, ocenjuje Goldstein.

On govori za RSE i o zgražavanju Nijemaca nad ustaškim zločinima, protivrječnoj ulozi nadbiskupa Alojza Stepinca, masovnom učešću Hrvata i partizanima, ocjenjujući lažnim tvrdnje o pregovorima Titove vojske i ustaša.


Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)